Geweldig barbecue gerecht: zeebaars pepesan tomat uit ‘Indorock’

Soms heb ik enorm zin een in specifiek bijgerecht, waarbij ik dan vervolgens dus een hoofdgerecht moet verzinnen. Soms is dat geen probleem, omdat je met het bijgerecht combinatie-gewijs alle kanten op kunt. Maar gister had ik zin in atjar en dat combineert net wat lastiger dan een simpele salade. Tijd voor een nieuw recept dus! En, aangezien het kwik gister 32 graden raakte,  dan ook meteen maar één voor op de BBQ. Een mooi moment om het kookboek ‘Indorock’ van Vanja van der Leeden te raadplegen. En wat ik daar toch vond…. oh my fckn goodness:

Zeebaars Pepesan Tomat

ingrediënten:
(voor 4 personen)

Voor de goddelijke bumbu pepesan:

  • 2 stengels sereh (citroengras) alleen het binnenste deel, wortelaanzet verwijderd en fijngesneden
  • 35 gram verse gember, geschild
  • 10 kemirinoten (toko)
  • 4 rode pepers, zaad en zaadlijsten verwijderd, grof gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 1 tl zout
  • 2 cocktailtrostomaatjes in partjes
  • kneepje limoensap (ongeveer 1/2 limoen)
  • 8 limoenblaadjes (toko, diepvries) nerf verwijderd en fijngehakt

Doe alle ingrediënten, behalve de limoenblaadjes in het hakmolentje van je staafmixer of blender en pureer dit. (ja, je moet dit eigenlijk in ene grote platte vijzel fijnwrijven, maar hey: dit is CookGeeks, wij houden van easy). Schep de bumbu in een bakje/ kom en roer de gehakte limoenblaadjes erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verder:

  • 4 zeebaarsfilets, met huid
  • maïzena
  • zonnebloemolie
  • zout
  • 4 stukken bananenblad, of bakpapier en bindtouw
  • ongeveer 12 cocktailtrostomaatjes in plakjes
  • dragonblaadjes (van 4 takjes)
  • basilicum, 8-12 blaadjes, gescheurd

bereiden:
gaar de bumbu in een koekenpan met de zonnebloemolie tot het lekker gaat geuren, zeker 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en houd de bumbu apart. Strooi wat maïzena op een bord. Bestrooi de zeebaarsfilets aan beide kanten met zout. Kerf de huid met een vismes in en leg de filets met de huidkant in de maïzena. Verhit ruim zonnebloemolie in een koekenpan, schud de overtollige maïzena van de zeebaarsfilets en bak ze op hoog vuur op de huid in een paar minuten krokant. (niet keren!). Neem de filets uit de pan en leg deze met de huid naar beneden op een plank. Smeer de filets rijkelijk in met de bumbu. Leg de bananenbladeren of het bakpapier klaar. Leg de tomaatplakjes op de bladeren/ bakpapier en bestrooi deze met wat zout.. Leg hierop de zeebaarsfilets, met de huid naar boven (dus met de bumbukant op de tomaatjes). Bind de pakketjes losjes dicht. Gaar de filets ongeveer 10 minuten op de barbecue (liefst een met deksel zodat deze als een oven werkt). Bestrooi de filets voor het opdienen met de kruiden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s