Gegrilde broccoli met zoete tahini dressing

In de koelkast lag gister een beetje bleek, beteuterd stronkje broccoli. Omdat we nu veel boodschappen bestellen en laten bezorgen, kan ik ze niet aan mijn kritische blik onderwerpen en is het een beetje afwachten wat er binnenkomt. Deze kleine vriend kon dus wel een beetje een oppepper gebruiken. En: omdat je zo’n beetje alles goddelijk laat smaken met tahin, werd het deze fijne versie:

Gegrilde broccoli met zoete tahini dressing

Ingrediënten:
(bijgerecht voor 2 personen)

Een stronk broccoli (ongeveer 400 gram) of een bakje bimi
1 el olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen
1,5 lepel tahin
1,5 tl honing
citroensap (ongeveer een dessertlepel)
een kleine teen knoflook uit de knijper
sesamzaad (wit en zwart) om te garneren

Bereiden:
Verdeel de broccoli in roosjes, met een lekker stukje steel eraan. Zet een pan water met zout op. Maak de tahini dressing: doe de tahini in een ruime kom. Voeg citroensap, de honing, knoflook en wat zout toe. Roer met een garde door elkaar. Het wordt een dikke brei. Voeg beetje bij beetje wat water toe (ongeveer een el per keer) en roer tot je een yoghurtdikke saus hebt. Breng op smaak met wat peper en eventueel wat extra citroensap. Zet de dressing apart. Zodra het water kookt blancheer je de broccoli kort (ongeveer 2 minuten) zodat het al dente is. Giet af, spoel met koud water en laat de broccoli drogen (geen geduld? Dep de roosjes droog). Verwarm een grillplaat of pan tot deze gloeiend heet is. Doe de broccoli in een kom, giet de olijfolie erover, bestrooi met flink peper en wat zout en hussel alles goed om, zodat de roosjes bedekt zijn onder een dun laagje olie.
Grill de broccoli op de grillplaat, totdat ze een beetje geblakerd zijn. Draai de roosjes af en toe om. Leg de broccoli op een platte schaal of bord en laat een beetje afkoelen (tot kamertemperatuur). Sprenkel de tahini dressing erover en garneer met de sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s