Allerheerlijkste Atjar van spitskool, kousenband en pinda’s

Laatst kwam mijn lieve vriend Bas eten en omdat ik graag mensen plezier met dingen die ze graag eten, heb ik die avond een tafel vol heerlijke vegan gerechten gemaakt. Een daarvan was deze (in mijn geval niet persé heel fotogenieke) allerheerlijkste atjar uit het kookboek NOPI van Ottolenghi. Het was er weer eentje om je vingers bij op te vreten en daarom verdient deze zéker een plaats op CookGeeks! Ik had de kousenband over het hoofd gezien en vervangen door haricots verts, wat prima is, maar kun je aan kousenband komen: neem dan dat. Ook raad ik aan een grote portie te maken. gewoon omdat het zoooooooo lekker is!

Allerheerlijkste Atjar van spitskool, kousenband en pinda’s

ingrediënten:
(voor 4 personen)
1 kleine spitskool, in de lengte doormidden gesneden, kern verwijderd en bladeren overlangs in reepjes fijngesnipperd
grof zeezout
Atjarmengsel: 
75 ml zonnebloemolie
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 kleine stengels bleekselderij, in fijne blokjes (verwijder de stugge draden voor het snijden)
2 grote rode chilipepers, zonder zaadlijst, in smalle reepjes
1/2 tl geelwortelpoeder
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl selderijzaad
1/4 tl kruidnagelpoeder
1/4 tl kaneelpoeder
1/4 tl gemalen piment
60 g lichte basterdsuiker
110 ml ciderazijn
2 el geel mosterdzaad
5 takjes verse kerrieblaadjes (of gebruik gedroogde en verwijder deze bij het serveren)
200 g kousenband (of haricots verts) in stukken van 10 cm geknipt
60 g pinda’s zonder vlies, geroosterd

bereiden:
doe de kool in een middelgrote kom en strooi er 1 el zout over, meng alles goed en zet 30 minuten opzij (zo verdwijnt de bittere smaak). Spoel de kool goe donder koud water, giet af, dep droog en zet opzij.
Zet een grote pan op halfhoog vuur en voeg 3 el olie toe. Smoor hierin de ui, bleekselderij en chilipepers 5-6 minuten onder af en toe roeren, tot de uit glazig is.
Voeg geelwortelpoeder, komijn, selderijzaad, kruidnagelpoeder, kaneel en piment toe en roer alles ongeveer 1 minuut. Doe er 100 ml water bij en roer 1-2 minuten tot het een pasta is. Voeg suiker en azijn toe en laat het 1 minuut sudderen, schep dan de kool erdoor tot hij aan alle kanten met de kruidenpasta omhuld is. Draai het vuur halfhoog, stoof de kool onder af en toe roeren 25 minuten tot de kool beetgaar is en er nog zo’n 50 ml vloeistof in de pan zit. Neem de pan van het vuur en zet opzij.

Doe de overgebleven 2 el olie in een kleine koekenpan en zet hem op hoog vuur. Voeg kerrieblaadjes en mosterdzaad toe en bak ze 1 minuut tot het mosterdzaad ploft. Giet dit over de kool-atjar, meng goed en laat het koud worden.
Breng ene grote pan gezouten water aan de kook en blancheer de kousenband (of bonen) in 3-4 minuten beetgaar. Spoel onder de koude kraan af en dep ze goed droog. Schep de bonen door de koolsla met de helft van de pinda’s en 3/4 tl zout. Vermeng alles goed en schep de salade op ene grote (liefst platte) schaal en strooi er de overgebleven pinda’s over. Dien de atjar op.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s