Hara bara kebabs uit Mumbai

Wanneer je groente in zogenaamnde ‘patties’ of ‘fritters’ verstopt, dan heb je het gevoel dat je enorm zit te snacken. De smaken, de textuur, ik word er altijd enorm blij van. Er zijn talloze recepten te vinden, vooral Ottolenghi lijkt er ene sport van gemaakt te hebben. Maar je vindt deze heerlijkheden ook veelvuldig in de Indiase keuken. En dan noemen we ze kebabs, zoals deze.

Het leuke is, dat het altijd enorm makkelijk te bereiden is en eigenlijk iedere idioot ze wel kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een goede pan met dikke bodem en goeie antiaanbaklaag en geduld. Niet-te-snel-keren- die-dingen!

Hara bara kebabs uit Mumbai

Ingrediënten:
(voor 4 personen, of twee avondjes smullen met z’n tweeën)

Limoenraita

Voor de kebabs:
500 g kruimige aardappels, gekookt en wat afgekoeld
1 dessertlepel komijnzaad (gemalen in de vijzel, of poeder)
2 lange groene chilipepers (bij de Turkse groenteboer, of anders 2 gewone groene pepers)
3,5 cm verse gemberwortel, geschild en in srukjes gehakt
200 g babyspinazie
200 g doperwten (ontdooid als je ze uit de vriezer gebruikt)
2 el kikkererwtenmeel
1 el citroensap
zout
2 tl garam masala
een handjevol verse korianderblad, gehakt
koolzaadolie

bereiden:
Maak eerst de limoenraita.

Schil en kook de aardappels tot ze gaar zijn (ongeveer 20 minuten). Giet af en laat afkoelen en prak tot een puree. Maal intussen het komijnzaad gorf in ene vijzel en zet apart. Hak de chilipepers in grove stukken en wrijf deze samen met de gember in de vijzel tot pulp. Meng de komijn erdoor. Laat de spinazie in een hapjespan of wok met een el olie slinken. Laat afkoelen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. (dit doe je door de spinazie in een schone theedoek te stoppen en deze uit te wringen). Hak de spinazie fijn. Roer de spinazie door de aardappelpuree, voeg doperwten, chili-gemberpulp, kikkererwtenmeel, het citroensap, wat zout, de garam masala en de koriander toe aan de aardappelpuree. Kneed alles goed door elkaar.

Maak van de puree balletjes ter grote van een golfbal en druk deze wat plat, tot een soort miniburgertjes. Verhit 2- 3 el koolzaadolie in een hapjespan op halfhoog vuur. Bak de kebabs ongeveer 4 minuten aan elke zijde, of tot ze een mooi, goudbruin korstje hebben. De binnenkant blijft zacht. Draai de kebebs niet te vroeg om!

Serveer de kebabs met de limoenraita.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s