Comfort food ten top: lasagne met zoete aardappel en spinazie

groente lasagne Ik houd van pasta, zachte pasta met hartverwarmende, troostrijke sausen en vullingen. Zoet en hartig tegelijk, vullend en het liefst met groente (en een glas wijn). Laat dit nou een schoolvoorbeeld van zo’n pasta zijn! Het kost altijd even tijd, maar dan heb je ook wat. En wie slim is, maakt een dubbele portie, voor de volgende dag.

Lasagne met zoete aardappel en spinazie

ingrediënten:
(voor 4 personen, of 2 als je er de volgende dag nog eens van wilt genieten)
een gele paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in stukken van ongeveer 2 cm gesneden. 1 kleine courgette, in de lengte in kwarten gesneden, en daarna in blokjes van ongeveer 2 cm gesneden
1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes van ongeveer 2 cm gesneden
3 el olijfolie
1 grote ui, grof gehakt
1/2 tl chilivlokken
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
2 blikken San Marzano tomaten, of tomaatblokjes
een dessertlepel oregano (gedroogd)
1 groentebouillonblokje
200 ml water
200 g spinazie (liefst babyspinazie)
lasagnebladen
zwarte peper
geraspte Parmiggiano

Voor de bechamel:
een ui, geschild en in 2-3 dikke plakken gesneden
een groot laurierblad
1 el zwarte peperkorrels
300 ml melk
bloem
2 el boter

Bereiden:
verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de stukken paprika, courgette en zoete aardappel in een braadslee en besprenkel met 2 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en hussel alles goed door elkaar. Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in de oven tot ze gaar en een lichtbruin kleurtje hebben.

Maak terwijl de groenten in de oven staan de tomatensaus: verhit een el olijfolie in een pan en fruit de gehakte ui ongeveer 5 minuten, roetr regelmatig om. Voeg de chilivlokken en knoflook toe en verwarm deze een paar minuten mee. Voeg de tomaten, oregano en het verkruimelde bouillon blokje toe. Giet het water erover en breng zachtjes aan de kook. Roer alles goed door en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Wanneer de saus kookt hak je met een houten spatel de tomaten in kleinere stukken. Roer regelmatig.

Maak de bechamelsaus: doe de melk met de schijven ui, laurierblad en zwarte peperkorrels (doe deze in een theefilter) in een steelpannetje en verhit het, zonder te laten koken. De smaken van de ui en kruiden moeten goed in de melk trekken. Houd de melk ongeveer 5 minuten tegen de kook aan. Verwijder de kruiden en ui. Doe de melk over in een maatbeker of schenk kannetje. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg zodra de boter is gesmolten beetje bij beetje bloem toe, terwijl je alles met een garde goed doorroert. Zodra de massa vaste vorm aanneemt, stop je met bloem toevoegen. Zet het vuur hele laag. Voeg beetje bij beetje, al roerend de melk toe. Er ontstaat een dikke saus. Blijf melk toevoegen tot je ene mooie romige saus hebt. Wanneer de saus te dik is voeg je extra melk toe, is de saus iets te dun: kook deze dan goed door, de saus zal zich verder binden. Zet de bechamelsaus apart.

Haal de groenten uit de oven en voeg deze toe aan de tomatensaus. Roer de spinazie erdoor en laat slinken. Kook ongeveer 3 minuten en breng op smaak met wat zout en flink versgemalen zwarte peper. Schep een dun laagje bechamelsaus in de ovenschaal. Schep hierop een laag van het groentemengsel. Strooi er een laagje geraspte Parmiggiano over. Leg een laagje lasagnebladen op het groentemengsel en herhaal deze stappen, maar laat de bechamelsaus achterwege. Eindig met een laag groente. Schep hierop de resterende bechamelsaus en bestrooi met nog wat Parmiggiano. Zet de lasagne ongeveer 35-45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bechamelsaus goudgekleurd en de lasagne zacht is.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s