Aardappel Parmiggiano kroketjes

lekkere tapas: aardappel parmiggiano kroketjes Wanneer ik volledig inspiratieloos ben, val ik vaak terug op het maken van tapas of mezze. En dan het liefst hapjes die makkelijk en snel klaar zijn, zodat ik lekker veel tijd overhoud voor het daadwerkelijke tafelen. Dit recept is er zo eentje. Normaalgesproken maak je voor kroketjes eerst een roux, wat ik eigenlijk al teveel gedoe vind. Deze kroketjes zijn gedoeloos en lekker. De hoeveelheden pas ik steeds naar eigen smaak aan, afhankelijk van hoe ‘kazig’ ik de kroketjes wil. Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 14 kleine kroketjes.

Aardappel Parmiggiano kroketjes

ingrediënten:
3 middelgrote aardappels, geschild en in stukken gesneden
een handvol (ongeveer 5 el) geraspte Parmiggiano
1/3 losgeklopt ei
een handjevol platte peterselie, fijngehakt
polenta of fijn maismeel
peper en zout
een citroen in partjes
olie (raapolie, of zonnebloemolie) om in te bakken

bereiden:
Kook de aardappels gaar en laat ze afkoelen. Klop het ei los. Prak de aardappels fijn en voeg ongeveer een derde van het losgeklopte ei, de Parmiggiano en peterselie toe. Meng alles met elkaar en breng op smaak met zout en peper (ik laat meestal zout achterwege omdat Parmiggiano al redelijk zoute kaas is). Maak kleine balletjes van het mengsel en vorm deze tot kleine kroketjes, je kunt ze een beetje in vorm kneden. Doe ongeveer 5-10 el polenta op ene bord en rol de kroketjes hierdoor (ze moeten aan alle kanten bedekt zijn met een dun laagje polenta) zet de kroketjes ongeveer 15 minuten in de koelkast. Verhit  de olie in een pan met dikke bodem en anti aanbaklaag. Zorg dat de olie goed heet is. Bak hierin de kroketjes tot ze een goudbruin kortsje hebben. Hiervoor keer je de kroketjes af en toe. Voeg zonodg olie toe. (je kunt d ekroketjes ook frituren overigens: in olie van 190 graden, ongeveer 2 minuten).
Besprenkel de kroketjes met wat citroen sap en serveer direct. Lekker met yoghonaise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s