Soort van caprese, maar toch weer niet

Soms vraag ik me af: is het zinvol om een recept voor een salade te delen. Ik heb toch altijd het gevoel dat je voor een salade geen recept nodig hebt. Eenvoudiger gerechten zijn er toch haast niet? Maar als ik zie wat er her en der nog steeds op tafels gekwakt wordt, begin ik direct te twijfelen aan deze aanname. Dus besloot ik vanmorgen toch een recept voor een wel heel eenvoudige salade met jullie te delen. Onbedoeld begon deze salade op een caprese te lijken, maar toch weer niet. Vandaar de vreemde naam.

Met deze salade tover je in één klap de zomer op tafel. En dat kunnen we heel goed gebruiken, toch? Omdat deze salade zo eenvoudig is, heb je tijd over om hem op z’n mooist op te dienen. Besteed je hier ook aandacht aan, dan smaakt hij nog lekkerderderder. Echt waar!

Soort van caprese, maar toch weer niet

ingrediënten:
de allerlekkerste kleine pruimtomaatjes die er te krijgen zijn (ik gebruikte biologisch dynamische van onze fijne biowinkel). Zoek goed rode modellen uit, die zijn zoveel zoeter. En nee, alsjeblieft geen tomaatjes uit een emmertje. Die kauw je maar weg in de trein. Goed, pruimtomaatjes: in de lengte in kwarten gesneden
een rode ui in heel dunne halve ringen
3 el witte wijnazijn
vers basilicumblad, alleen de kleine blaadjes
extra vergine olijfolie (ook de beste die je je kunt veroorloven)
balsamico azijn (neem ook hier de beste die je je kunt veroorloven, en koop geen imitatiebende uit de super, dan kun je het net zo goed weglaten), ongeveer een dessertlepel
een klein bolletje buffelmozzarella (en ja ook hier: ga voor kwaliteit, die witte rubberballen zijn niet te doen. Goede mozzarella is boterzacht van binnen en kun je echt openbreken)
Eventueel wat gemengde salade (ik had nog wat vergeten salata mista liggen)
peper en zout uit de molen
een snufje gedroogde oregano voor de gezelligheid

bereiden:
halveer de ui en snijd in heel dunne ringen. Doe de halve ringen in een schaaltje met wijnazijn en bestrooi met wat zout. Laat een minuut of 5 (of langer) staan. Leg wat blaadjes sla op een plat bord, schaal, broodplank… wat jij leuk vindt. Snijd de tomaatjes in de lengte in vieren en verdeel ze over de blaadjes sla. besprenkel met wat olijfolie en maal er wat zwarte peper over. Laat de uiringen een beetje uitlekken op keukenpapier (ze hoeven niet helemaal droog, het zuurtje heb je juist nodig) en verdeel over de tomaatjes. Trek de bol buffelmozzarella uit elkaar en verdeel over het midden van de salade. Sprenkel hier wat extra olijfolie over (wees bescheiden!) en bestrooi met wat peper. Sprenkel wat balsamicoazijn over de salade (Of liever: bedruppel de salade een beetje. Goede balsamico is sterk en wat scherp van smaak). Verdeel de blaadjes basilicum over de salade en strooi er een klein snufje (1/2 tl) oregano over.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s