linzensalade met zoete aardappel

Linzensalade met zoete aardappel, gemarineerde courgette en granaatappelmelasse

linzensalade met zoete aardappelDat ik van linzen houd, zal vaste bezoekers van CookGeeks niet ontgaan zijn. Af en toe een nieuwe variatie op het thema is dan ook wel fijn, zoals deze maaltijdsalade. Ontzettend eenvoudig te maken, uiteraard, en lekker dat ‘ie is!
Je kunt de granaatappelmelasse eventueel vervangen door balsamicocreme, maar ik wil je op het hart drukken iets meer je best te doen om de melasse te pakken te krijgen. Bij onze Turkse supermarkt hadden ze wel 4 soorten! Het verschilt namelijk echt van smaak. Voor een frisse touch kun je de salade nog voorzien van granaatappelpitjes (ik was te lui om de granaatappel die hier al een halve week op het aanrecht ligt te lonken te slopen). De feta was wat sterk van smaak, in verhouding tot de rest van de salade, een iets zoeter en zacht geitenkaasje is wel aan te raden.

Linzensalade met zoete aardappel, gemarineerde courgette, granaatappelmelasse (en een boel andere lekkere dingen)

ingrediënten:
(voor 2 personen)
puy linzen (gedroogd)
1 zoete aardappel, in heel kleine dobbelsteentjes
1/2 courgette, in dunne repen (gebruik de dunschiller)
een handvol geroosterde, ongezouten pistachenootjes
geitenkaas (of feta)
een handvol druiven, gehalveerd
2 handenvol rucola
sap van 1/2 citroen
2 el granaatappelmelasse
olijfolie
peper en zout uit de molen
eventueel gedroogde chillipeperringetjes
eventueel granaatappelpitjes

bereiden:
verwarm de oven voorop 200 graden, doe de blokjes zoete aardappel in een braadslede, strooi er wat zout en zwarte peper (en eventueel een tl chilipeperringetjes) over, besprenkel met olijfolie (ongeveer een el) en schud goed om, zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de blokjes zoete aardappel zacht zijn. Zet 7 minuten voor het einde van de bereidingstijd een bodem van een bakblikje met daarop de gehalveerde druifjes in de oven en rooster deze. Laat de zoete aardappelblokjs en druifjes afkoelen.

Spoel de linzen, kook deze 1 minuut en giet af. Doe de linzen terug in de pan met ruim water en kook volgens de verpakking tot ze gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen (10-12 minuten). Giet de linzen af en spoel nog even onder koud water om af te koelen. Schil dunne repen van de courgette. Doe het sap van een halve citroen met 2-3 el olijfolie, peper en zout in een kom en roer goed om. Voeg de courgette reepjes toe, hussel alles met je handen goed door elkaar en laat 15 minuten marineren. Laat de courgettereepjes in een vergiet uitlekken. Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan tot ze geuren. Ze mogen niet te lang, dan worden ze bitter van smaak. Laat de nootjes afkoelen.

Doe de linzen, aardappelblokjes, courgette en een hand rucola in een grote kom en meng alles met je handen door elkaar. Voeg de granaatappelmelasse toe en hussel nog een keer goed door elkaar. Proef en breng zo nodig op smaak (houd er rekening mee dat feta zout is!) Voeg stukjes geitenkaas / feta, druifjes en pistachenootjes toe. Garneer eventueel met granaatappelpitjes. Serveer met brood.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s