Nieuwe favoriet: Noord-Afrikaans stoofpotje met pompoen en kikkererwten

noord afrikaans stoofpotje met pmpoen en kikkererwten

Soms hunker je gewoon naar een nieuw favoriet gerecht, zo ééntje waarvan je je niet kunt voorstellen hoe je de week doorkwam zonder deze op tafel te toveren. Een gerecht dat je vanaf nu absoluut aan je vaste repertoire gaat toevoegen, wedden! Dit is een lekker makkelijk gerecht, wat alleen wat langer nodig heeft om te stoven, maar: in de tijd dat dit fijn staat te pruttelen, kun jij alvast wat inschenken en met je voeten omhoog de dag van je laten afglijden. Klinkt goed he!

Noord Afrikaans stoofpotje met pompoen en kikkererwten

ingrediënten
(voor 6 personen, dit gerecht is geschikt voor veganisten)

e el zonnebloemolie
2 grote uien, grofgehakt
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, zonder draden, fijngesneden
versgemalen zwarte peper (ongeveer een tl)
1 volle tl kurkuma
1/2  tl kaneel
1 el verse gember, fijngesneden
100 gram groene linzen
een blik kikkererwten (400g) uitgelekt
8 draadjes saffraan
500 ml gezeefde tomaten of tomatensaus, biologisch zonder toevoegingen
een flinke handvol platte peterselie, fijngehakt
een grote bos koriander, fijngehakt, 1/2 apart voor garneren
350 gram flespompoen in grote dobbelstenen
1 l groentebouillon
2 blaadjes laurier
50g orzo
1 dessertlepel harissa
zout

bereiden:
verhit de olie op middelhoog vuur in een (hapjes)pan met dikke bodem, voeg de ui toe en bak deze tot deze net goud begint te kleuren. Draai het vuur middellaag en doe de knoflook, bleekselderij, peper, kurkuma, kaneel en gember erbij en bak even mee. Voeg nu de linzen, kikkererwten, saffraan, passata (gezeefde tomaten), peterselie en 2/3 van de koriander toe. Roer alles goed om en laat op laag vuur ongeveer 25 minuten koken. Roer tussendoor ook af en toe om.

Snijd de pompoen in grote dobbelstenen (schillen hoeft niet pers’e met flespompoen, mag wel natuurlijk, maar ik zou zeggen: bespaar je de moeite). Doe in de pan met ongeveer 750ml bouillon en de laurier. Leg het deksel erop en laat ongeveer een halfuur koken. Roer af en toe goed om. Voeg de orzo en wat van de bouillon toe en kook tot deze gaar is (ongeveer 10 minuten) voeg bouillon toe wanneer nodig. Breng op smaak met zout en peper en roer de harissa door de stoofpot. Serveer met fijngehakte koriander.

Eet smakelijk!

 

Advertenties

2 gedachtes over “Nieuwe favoriet: Noord-Afrikaans stoofpotje met pompoen en kikkererwten

  1. Check! Vanavond – op een onwijs regenachtige vroege lentedag – gekookt en gevoederd aan mijn moeder. We vonden het heerlijk. Lekker pittig, maar niet té. stevige bite en je wordt er helemaal warm van. Een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s