vegetarisch gerecht met knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

vegetarisch gerecht met knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

Sleur op je bord, herkennen jullie dat? Dat je, voor je het weet, vervalt in het bereiden (en eten) van een heel beperkt aantal gerechten? De makkelijke, snelle, ‘dat lust iedereen aan tafel’ favoriete gerechten? Ik heb een kast vol kookboeken, een online collectie waar je niet goed van wordt en toch… eten we vaak hetzelfde. Fantasieloos, gemakzuchtig (wat logisch is met onze drukke banen en volle agenda’s, het rekening moeten houden met sportavonden, of laatkomers).
Maar soms lukt het hier in huis toch om weer een nieuw recept aan het arsenaal toe te voegen in de hoop dat het dan ook zo’n blijvertje wordt. Wie weet is dit een kanshebber. Lekker was het in ieder geval! En makkelijk, snel, gezond… maar vooral: lekker! Bonus: het is een geweldig left-over lunch gerecht.

Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt
(voor 4 personen, uit: Plenty, Ottolenghi)

ingrediënten:
60 gram hele hazelnoten met vlies (als je net als ik een nut-lover bent, schroom niet om meer te gebruiken)
200 gram Puy linzen
7 dl water
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 kleine selderijknol (650 gr) geschild in 1 cm dikke ‘ chips’ (snijd echt niet te dun, het moet wat bite houden)
4 el olijfolie (neem van goede kwaliteit, één die je ook voor een dressing zou pakken)
3 el hazelnootolie (of welke notenolie je hebt staan)
3 el rode wijnazijn (gebruik altijd de lekkerste, beste ingrediënten die je je kunt veroorloven)
4 el fijngesneden munt
zout en zwarte peper uit de molen

bereiden:
Verhit de oven tot 140˚C, strooi de hazelnoten op de bakplaat en rooster ze 15 min in de oven. Schud ze eraf, laat afkoelen en hak ze grof (ècht, hak ze grof, je wilt geen kruimelige bende). Doe de linzen met het water, laurier en de takjes tijm in een kleine pan en breng aan de kook. Laat ze 15-20 minuten (of houd de tijd op de verpakking aan) zachtjes beetgaar koken. Ook hier wil je echt een beetje bite houden. Laat de linzen in een vergiet uitlekken. Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8 – 12 minuten nèt gaar. Giet de knolselderij af.

Vermeng de nog warme linzen (als ze koud zijn nemen ze de olie niet op) in een schaal met de olijfolie, 2 el hazelnootolie, de azijn, wat zwarte peper en royaal zout. Meng de knolselderij erdoor, proef en voeg eventueel nog wat peper toe. Meng de helft van de munt en hazelnoten erdoor, schep in een schaal en verdeel er de resterende munt en hazelnoten over.

Lekker met een groene salade.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s