Pittig gekruide Marokkaanse gamba’s met couscous en een bult groenten

marokkaanse gamba's met couscous

Oh oh oh, het is echt alweer véél te lang geleden dat een nieuw gerecht geprobeerd én met jullie gedeeld heb. Door alle drukte van een nieuwe baan, heb ik het mezelf ook maar eens makkelijk gemaakt, door een hele periode alleen maar gerechten van mijn eigen blog te maken. Handig hoor, zo’n recepten site!

Gister had ik weer eens zin in couscous, en hoewel ik een aardige collectie aan variaties heb, wilde ik weer eens couscous met een net iets andere draai. Dit gerecht is er één gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Een geslaagde, kan ik zeggen.

Pittig gekruide Marokkaanse gamba’s met couscous en een bult groenten

ingrediënten:
(voor 2 personen)
12 – 14 tijgergamba’s, gepeld en darm verwijderd (in het originele recept gebruik je met schaal, maar dat is bij het eten toch een beetje geklooi, en omdat CookGeeks als missie ‘gemak’ heeft, raad ik aan gewoon even te pellen)
olijfolie
2 flinke tenen verse knoflook
naaldjes van 1 takje rozemarijn
zout uit de molen
1 flinke tl gerookt paprikapoeder
saffraan
1 sinaasappel, geschild in halve partjes
150 gram volkoren couscous
400 gram gemengde groente, wij hadden sojaboontjes, een venkel in dunne plakjes, lente uitjes in ringetjes en geblancheerde aspergetips
een groene peper, zonder zaadjes, fijngehakt
een handvol verse koriander, gehakt
een handvol verse munt, gehakt
3 el granaatappel pitjes
sap van een citroen
een volle tl komijnzaadpoeder
zwarte peper uit de molen
3 el schepyoghurt, Griekse yoghurt of kwark

bereiden:
doe de naaldjes van de rozemarijn met de twee gepelde tenen knoflook en een flinke snuf zout uit de molen in een vijzel en stamp tot een pasta, doe er een el olijfolie, paprikapoeder, saffraan en wat kokend water (4 el) bij  en vermeng alles tot een marinade. Doe over in een bak, voeg de gamba’s toe en meng alles goed, zodat alle gamba’s bedekt zijn met een laagje marinade. Voeg de partjes sinaasappel toe en meng alles goed door elkaar. Dek af en zet minimaal 10 minuten in de koelkast.

Doe de couscous in een kom, giet er kokend water over, zodat het net onder water staat, dek af met plasticfolie en laat staan. Snijd, en bereid waar nodig, je groenten. Doe alle groenten, met het groene pepertje, munt en koriander in een grote serveerschaal. Voeg citroensap toe en hussel alles door elkaar. Roer de couscous met een vork goed los en vermeng met de groente. Breng op smaak met zwarte peper uit de molen en het komijnzaadpoeder.

Verhit een el olijfolie in een pan en voeg de gamba’s met de marinade en sinaasappel toe. Bak de gamba’s tot ze roze zijn. Als je de gamba’s met schil bereidt, bak ze dan tot ze roze met een gouden gloed hebben. Verdeel de gamba’s en sinaasappel over de couscous. Schep de yoghurt erop en verdeel er de granaatappel pitjes over. Maak af met wat kleine blaadjes munt.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s