Mujaddara met spicy yoghurtsaus (en gamba’s)

mujaddara met spicy yoghurtsaus en gamba's

Ik merk dat linzen op het Cookgeeks blog toch wel een met enige regelmaat terugkerend ingrediënt is en dat is natuurlijk helemaal niet zo gek. Want behalve dat ze erg lekker zijn, zitten ze vol eiwitten en vezels. Powerfood dus! Omdat ik in kookboeken en online vaak recepten voor Mujaddara tegenkom, wilde ik het toch eens een kans geven. Want geef toe: rijst met gebakken uien en linzen klinkt niet heel erg sexy, spannend of culinair, toch? Dat is ook stiekem wel de reden dat ik er gamba’s bij maakte. Het is overigens verrassend lekker, die mujaddara, zéker met het gekruide yoghurtsausje erbij. Een gouden combinatie!

Mujaddara met spicy yoghurtsaus (en eventueel gamba’s)

ingrediënten:
(voor 3-4 personen)

150 gram Puy linzen (3/4 cup)
100 gram (1 cup) (bruine) jasmijnrijst
snufje zout
een klont boter
1 el olijfolie
3 medium grote uien, gehalveerd en in dunne ringen gesneden

voor het sausje:
75g magere kwark of Griekse yoghurt
1/2 tl kaneelpoeder1/2 tl komijnzaad poeder
1/2 tl korianderzaad poeder
1/4 tl cayennepeper
1/2 tl paprikapoeder
3 el fijngesneden verse munt
sap en zest van een halve citroen
een snufje zout

bereiden:
Maak het yoghurtsausje door alle ingrediënten bij elkaar te doen en door te roeren. Kook de rijst volgens de verpakking. Kook de linzen 1 minuut in ruim water en giet af. doe ze terug in de pan en zet ze net onder water. Breng aan de kook en kook 15-20 minuten. Verhit in een pan de boter met olijfolie en fruit hierin de uienringen op laag vuur  tot ze glazig zijn (ongeveer 5 minuten). Draai het vuur naar medium hoog en bak de uien nog 10-12 minuten, tot ze zacht en bruin zijn. Voeg een klein beetje olijfolie toe en bak de uien op hoog vuur nog 3-4 minuten tot ze crispy zijn. Voeg de linzen, rijst en uien bij elkaar en meng alles. Eigenlijk moet je het gerecht nu 15 minuten laten staan, zodat de smaken goed intrekken. Maar ik had reuze trek, dus heb daar niet meer op gewacht. Het schijnt zo te zijn, dat het wel echt lekkerder wordt. Soit! Schep de mujaddara op diepe borden, schep er een flinke toef yoghurtsaus bij en serveer met of zonder gamba’s.

NB: de gamba’s (6 per persoon) heb ik gepeld en van de darm ontdaan, daarna heb ik deze 30 minuten gemarineerd in een marinade van olijfolie (3 el), gehakte knoflook (3 flinke tenen) een kneepje citroensap (ongeveer 2 el) een volle tl komijn, cayennepeper en paprikapoeder, 3 el fijngehakte verse koriander. Wanneer de Mujaddara staat te rusten, kun je de gamba’s bereiden. Je kunt ze grillen, of gewoon in een pan bakken. Gebruik de marinade ipv extra olijfolie om ze in te garen, ongeveer 2 minuten totaal.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s